+48 509982552 [email protected]

B12 mangel

Sidste gang skrev jeg, hvad man skal være opmærksom på, når vi kæmper med anæmi hos vores hund. Et af emnerne var cobalamintilskud, altså vitamin B12 – og det er det emne, jeg gerne vil fortsætte i dag. Selvfølgelig ikke på grund af anæmi, men fra andre sygdomme forbundet med en mangel på dette vitamin.

En af mine patienter lider af eksokrin pancreasinsufficienssyndrom. Naturligvis tilhører den en disponeret race af hyrdehunde, der stammer fra det nittende århundrede, dvs. kendt af alle tyske hyrder. Symptomerne var typiske for denne sygdom – malabsorption forbundet med utilstrækkelig syntese og sekretion af bugspytkirtel fordøjelsesenzymer. Uformet, fed afføring og frem for alt et fald i kropsvægt og udholdenhed.
I denne sygdom er ingredienser af høj kvalitet ekstremt vigtige. Selvfølgelig skal vi udføre terapi baseret på administration af bugspytkirtelenzymer for livet. Det vil dog ikke være fuldt effektivt, hvis vi ikke retter op på vitamin B12-manglen. De fleste katte og mere end halvdelen af ​​hunde, der lider af EPI (eksokrin pancreasinsufficiens), absorberer ikke cobalamin fra deres foder. Dette skyldes, at bugspytkirtlen også udskiller iboende faktor, der er nødvendig for dens korrekte absorption. Uden bugspytkirtelenzymer passerer maden næsten ufordøjet gennem fordøjelseskanalen. Sådanne dyr kan, på trods af tilsætning af bugspytkirtelenzymer, have problemer med at genvinde kropsvægten, så terapi med vitamin B12 bør udføres på samme måde. Jeg starter med injektioner, i det videre trin af behandlingen introducerer jeg også oralt tilskud. Bestemt, BARF-diæten alene, som er kilden til dette vitamin, hjælper bestemt med at vende tilbage til den korrekte kropsvægt hurtigere. Jeg er også uenig i troen på, at oral terapi slet ikke hjælper. Jeg tror, ​​at det i den senere periode giver dig mulighed for at reducere hyppigheden af ​​injektioner.

Patienter med vitamin B12-mangel kan opleve sløvhed og desorientering, da cobalamin påvirker nervesystemet ud over normal mave-tarm-sundhed. Dette er dog ikke altid tilfældet, jeg har også meget aktive patienter, som har lave niveauer af dette vitamin. Det er oftest hunde af en race, der er disponeret for et genetisk underskud, det vil sige border collie nævnt i det foregående indhold. For nylig har jeg også bekræftet et lavt niveau af vitamin B12 hos en blandingshund med kun symptomer relateret til nervesystemet, uden symptomer fra fordøjelsessystemet. Jeg vil helt sikkert vende tilbage til denne patient på bloggen, indtil videre er vi på stadiet med yderligere forskning. Det er dog umuligt at vurdere, hvor meget symptomerne ville være mere alvorlige, når man bruger en anden diæt end BARF.

Hunde med ZNT bør modtage en let diæt, højprotein diæt fungerer godt. Fedtindholdet skal være 10-15%, lad os række ud efter lakseolie, krill, du kan tilføje en smule koldpresset kokosolie. Det er godt at dele den daglige portion op i 2-3 måltider, også fordi hunde i perioden med den ønskede stigning i kropsvægt bør få cirka halvanden af ​​deres daglige foderdosis. Tilsætning af hytteost og kogte æg kan også fungere godt.

Af de sygdomme, der er forbundet med vitamin B12-mangel, har jeg endnu ikke diskuteret den såkaldte SIBO, altså dysbakteriose i tyndtarmen og IBD (inflammatorisk tarmsygdom) – jeg vil helt sikkert vende tilbage til disse emner.

Lad os huske at øge dets indhold også hos hunde med øget behov for et næringsstof, altså under drægtighed, træning eller invasion af tarmparasitter.

De emner, jeg tager op, vil helt sikkert være forbundet med hinanden, dette kan ikke undgås. Jeg vil prøve at gå fra den ene til den næste så glat som muligt. Selvfølgelig vil jeg dele med dig enhver ny interessant information, som jeg får, selvom en sygdom allerede er blevet diskuteret.

At skrive til dig er en ny udfordring for mig, jeg håber også at udvikle mig i denne sag og indfri nye forventninger.

Originalbarf © 2015-2023. All rights reserved. - Design by NetCube

Fortrolighedspolitik | Kontakt